• Demissionair minister Carola Schouten zegt dat wijzigingen aan het nieuwe pensioenstelsel Nederland miljarden kan gaan kosten.
  • Drie van de vier coalitiepartijen (PVV, NSC en BBB) zijn uiterst kritisch over de nieuwe pensioenwet.
  • Nederland zou minstens 600 miljoen euro van de EU kunnen mislopen als de overgang naar het nieuwe stelsel vertraging oploopt.
  • Lees ook: Het nieuwe pensioenstelsel gaat definitief door – 5 vragen over je pensioen

Als de deadline voor de overstap van pensioenfondsen naar het nieuwe stelsel wordt uitgesteld, kan dat Nederland bij elkaar opgeteld honderden miljoenen tot enkele miljarden kosten. Daarvoor waarschuwt demissionair pensioenminister Carola Schouten in een brief aan de Kamer.

Als de hele pensioenhervorming van tafel gaat, dan “is het vrijwel zeker” dat Nederland niet aan de Europese eisen voldoet voor geld uit de zogenoemde Herstel- en Veerkrachtfaciliteit, schrijft Schouten in de brief.

Dat Europese fonds is opgericht zodat EU-landen kunnen investeren in een beter herstel uit de coronacrisis. Maar in ruil voor de EU-steun, moeten ze wel aan per land verschillende aanbevelingen voldoen. Een van die aanbevelingen voor Nederland is hervorming van het pensioenstelsel.

Voert Nederland een van die aanbevelingen niet door dan wordt maximaal 600 miljoen euro minder uitgekeerd. Maar als de hervorming van het pensioenstelsel in z’n geheel wordt geschrapt, is het zelfs mogelijk dat Nederland helemaal naast de 5,4 miljard grijpt die voor ons land opzij is gezet en moeten er mogelijk honderden miljoenen aan compensatiekosten betaald worden.

PVV, NSC en BBB kritisch over nieuwe pensioenwet

Drie van de vier coalitiepartijen (PVV, NSC en BBB) zijn uiterst kritisch over de nieuwe pensioenwet, en het stelsel dat vanaf 1 januari 2028 van kracht is. Maar "wijzigingen die tot vertraging leiden, lopen flink in de papieren", aldus Schouten.

Mogelijk moet er langer een vergoeding worden gegeven ter compensatie van het verlies dat sommige werkenden lijden als gevolg van de nieuwe manier van pensioen opbouwen. Dit zou de schatkist jaarlijks zo'n 270 miljoen kosten, aldus de bewindsvrouw.

Ook als een wijziging ertoe leidt dat minder fondsen op tijd overstappen, heeft dit financiële gevolgen. Dit kan namelijk leiden tot hogere compensatie voor de groep die wordt benadeeld door de overstap op een nieuw opbouwsysteem.

"Als compensatie niet lukt uit het pensioenfondsvermogen, zal dit moeten gebeuren vanuit de pensioenpremie." Hoe minder fondsen overstappen, des te hoger de kosten. Deze kunnen oplopen tot 1,3 miljard euro per jaar in het geval dat geen enkel fonds overstapt.

Schouten hield de Kamer al eerder voor dat sleutelen aan het pensioenstelsel niet zonder gevolgen blijft. Ook nu geeft ze duidelijk een waarschuwing. Verregaande wijzigingen kunnen leiden tot onduidelijkheid voor betrokkenen. Reeds genomen besluiten "zijn genomen onder de geldende wetgeving en zijn daarmee niet zonder meer terug te draaien", voegt de demissionaire bewindsvrouw toe.

LEES OOK: Kiezen of je mee wilt doen aan nieuw pensioenstelsel? Zorg over waardevast pensioen blijft